- Ds. Zuidersma
Ds. Zuidersma is niet aan onze gemeente verbonden geweest, toch heeft hij belangrijk werk verzet voor de oprichting van de gemeenten in Onstwedde en Mussel. Hij is nauw betrokken geweest bij de oprichting van onze gemeente.

In 1910 werd Ds. Zuidersma predikant in Christelijke Gereformeerde kerk in Nieuwe Pekela.
Hij was een begaafd redenaar en liet een sterke indruk achter bij allen die naar zijn preken hebben geluisterd.

Op een dag kreeg hij bezoek van een paar mannen uit Onstwedde, die ondervroegen dominee Zuidersma over de leer. Toen hij de vragen had beantwoord spraken de mannen "Dan heur'n wie bie joe"
Daarmee was het zaad gezaaid voor wat uit zou groeien tot de gemeenten in Onstwedde en Mussel.

Ds. K. Zuidersma
Geboren 18 april 1875 te Luinejeberd.
Predikant te Steenwijk 1904
Predikant te Nieuwe Pekela 1910
Predikant te 's Gravendeel 1922
Predikant te Hoogeveen 1925
Emeritaat 1945
Overleden: 3 november 1955

Ds Zuidersma schreef in de Wekker van juni 1912. (zie ook kerkgeschiedenis)

Waarde broeder!
Uw verlangen naar een brief doet mij weder de pen ter hand nemen. Ge begeert nog iets te vernemen uit onze omgeving? Dan kan ik u meedelen, dat het door de Goedheid Gods nog steeds zeer wel mag gaan. Als Ge eens hier waart, dan zoudt ge u kunnen verblijden over het frische leven, dat zich hier op kerkelijk gebied openbaart. In de toekomst kunnen wij niet zien. Toch heb ik wel eens gedacht: we zouden haast kunnen spreken van een opwekking en herleving. Als ge hier waardt, dan zoudt ge het zelf zien aan de drukte, die heerscht tegen kerktijd. Dat komt vooral door Onstwedde en Onstweddermussel. De laatste plaats ligt zoover van Onstwedde als deze van hier. Uit beide plaatsen komen geregeld vier wagens naar hier. Bij u in het Zuiden heb ik ook wel eens menschen met wagens naar de kerk zien rijden. Dat is op zichzelf geen nieuws. Doch ge moet weten , dat de wagens hier niet zoo mooi zijn als bij u. Het zijn eenvoudige boerenwagens met dikke, brede wielen en ongedekt. Daar staan dan een paar stoelen op voor de grooten en een paar stoven voor de kinderen of een paar planken dwars over de wagen. Is het regenachtig, dan hebben de vrouwen dikke mantels aan en de mannen dikke jassen. Deze wagens zijn propvol, zoodat dit dus een heele optocht is. Voeg daarbij die zonder hulp der wagens komen en ge hebt een beeld van de tochten , die zondags gedaan worden.

« januari - 2018 »

zondag, 14 januari