- Orgel
CGK Onstwedde CGK Onstwedde CGK Onstwedde
Locatie orgel in voormalig pand:
www.orgelsite.nl
Locatie orgel in CGK Onstwedde:
www.orgelsite.nl

Kerkgebouw
Het kerkgebouw dat in 1912 in gebruik genomen was, werd in 1932 met een vergaderlokaal vergroot. In 1965 werd er aan de voorzijde een portaal bijgebouwd. Een grote ombouw en tevens uitbreiding werd voltooid in 1983.

Vanaf 1936 werd de gemeente begeleid met een harmonium. In 1955 werd een pijporgel aangeschaft dat in ca. 1935 was gebouwd door de fa. Valckx en Van Kouteren uit Rotterdam voor de Gereformeerde kerk te Woerden. Bij de overplaatsing door dezelfde firma werden verschillende delen met gebruikt materiaal gerevideerd, zoals de speeltafel die enkele jaren vóór 1955 door deze orgelmaker was gemaakt. De laden van het Manuaal en de windkanalen werden geheel nieuw gemaakt, alsmede de registers Prestant, Mixtuur en Subbas. De ingebruikneming vond plaats op 11 augustus 1955. Het gehele project heeft 7.700 gulden gekost.

Bij de verbouwing en vergroting van het kerkgebouw in 1982-83 werd het orgel in eigen beheer door de organisten gedemonteerd en later op de nieuwe plaats in het uitgebreide gedeelte weer opgebouwd. Er vonden enkele veranderingen plaats. Er kwam een nieuwe kas die minder diep werd dan de vorige, ook kwam er een (reeds gebruikte) Viola di Gamba 8 vt op de plek van de vroegere Viola. Deze was in latere tijd namelijk afgesneden tot een Quint 2 2/3 vt en die voldeed uiteindelijk niet. De balg en de windmachine werden vernieuwd, alsmede alle conducten en membranen. De frontpijpen werden gespoten met 'velgenlak chroom'. De eiken kas is blank gelakt.

Huidig
Het huidige orgel van de Christelijk Gereformeerde Kerk in Onstwedde is gekocht van de Gereformeerde kerk te Wolphaartsdijk en is in februari 2001 door de firma Nijsse en zoon te Oud Sabbinge overgeplaatst. Het orgel werd in 1964 gemaakt door de firma Leeflang te Apeldoorn, als vervanging voor een orgel dat tijdens de watersnoodramp verloren is gegaan.

Het hoofdwerk is ongeveer 25cm verlaagd en de twee zijtorens zijn voor een deel schuin afgesneden om het te kunnen plaatsen in de kerk. Daarom was het nodig in elke toren, de pijpvolgorde van de frontpijpen om te keren. Bovendien moesten de drie grootste pijpen van de Bourdon 16 vt worden verkropt. De Mixtuur is gewijzigd van 4-5 sterk naar 3 sterk en de Octaaf 2 vt van de Mixtuur is apart bespeelbaar gemaakt.  De Nasard 1 1/3 vt van het Rugwerk werd gewijzigd in een Quint 3 vt. Vanwege ruimte gebrek moest er in het groot octaaf gedekte pijpen gebruikt worden. Op 23 maart 2001 werd in een speciale kerkdienst het orgel officieel in gebruik genomen, waarbij het orgel bespeeld werd door Dhr. J.W. Pots te Stadskanaal. Na de ingebruikname werd aan het rugwerk nog een elektrische tremulant toegevoegd.

« oktober - 2018 »

woensdag, 17 oktober